Bardzo prosty sernik z truskawkami
SKŁADNIKI
ciasto:
200g mąki orkiszowej
1/2 kostka margaryny
2 żółtka
1-2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki soli
---------------
- olejek cytrynowy
- serek naturalny
- 2 żółtka
- 4 białka
2 łyżki ksylitolu- można dodać więcej
truskawki
PRZYGOTOWANIE
Robimy ciasto. Mieszamy mąkę - dodajemy ksylitol, sól, margarynę, żółtka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Większą wałkujemy i wykładamy formę a mniejszą odstawiamy do lodówki.
Wkładamy to do rozgrzanego piekarnika i pieczemy. Ja piekłam "na oko" ok 30min w 200-220 stopniach.
Aż ciasto zbrązowieje i zacznie pachnieć :)
W tym czasie robimy ser ...
Ja użyłam takiego serka małe opakowanie. Dodajemy do niego troszeczę ksylitolu i żółtka i miksujemy.
W innej miseczce dajemy białka i trochę ksylitolu i ubijamy je na sztywną pianę. Póżniej dodajemy ją do sera i mieszamy delikatnie. Gdy ciasto kruche będzie upieczone- wylewamy masę serową i wkładamy znowu do piekarnika.
pieczemy....
Ja co jakiś czas otwierałam piekarnik żeby ser złapał trochę powietrza żeby nie popękał.
Piekłam też "na oko"... ser podnosi się i zaczyna rumienić. No surowy na pewno nie wyjdzie... :)
po 10-15 minutach mniej więcej wysuwam go troszeczkę z piekarnika i kruszę resztę ciasta z lodówki ... na górę i piekę dalej
Gdy już sernik się zarumieni zbrązowieje nieco... kruszonka się upiecze- wyciągam go i układam na górę świeże truskawki ....
i stygnie.... boski......... :D
Mniam, apetyczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ;> mmmm ;]
OdpowiedzUsuńOjoj, to żeś zawiodła na pokuszenie. A jakiej mąki można by tu jeszcze użyć zamiast orkiszowej?
OdpowiedzUsuńa nie wiem... trzeba pokombinować... ja lubię orkiszową ... można spróbować na gryczanej czy z ciecierzycy...
OdpowiedzUsuńRobię właśnie drugi raz to ciasto i rewelacja (tylko z borówkami bo nie miałam truskawek). Szybkie i pyszne.... Mniam.. POLECAM!!! Aga jesteś WIELKA!! ;)
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszedł:( ciasto na spodzie mi sie spiekło, 30 min to zdecydowanie za długo. I trochę nie wiem jak posypać ta reszta ciasta z lodówki. Jak tylko wyjęłam sernik z piekarnika to oczywiście od razu mi opadł. I jeszcze pytanie - piecze Pani na termoobiegu czy góra dół? Ale się nie poddaje, spróbuje jeszcze raz, bo wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOn nie jest wysoki. Mi tez opada. (Dawno juz go robiłam) No może nie na placek ale opada. On przypomina tartę. A ciasto zawsze ścieram na tarce na grubych oczkach jak ser :) fajnie sie układa i piecze.
OdpowiedzUsuńPS. Co piekarnik to inna filozofia ;) trzeba swój wyczuć. Tego typu ciasta jak robie to układam spod w blaszce albo wałek albo tarka. Podpiekam. Wyciągam daję sernik lub jabłka zależy od rodzaju ciasta ścieram resztę ciasta z lodówki na tarce i pieke dalej. Życzę powodzenia :)