SKŁADNIKI
150g mąki owsianej
2 jabłka
2 jajka
szczypta soli
60g masła roślinnego
1 cytryna
1 świeża wanilia (laska)
garść otrębów
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać dodać czczyptę soli, dodać masło i drobić palcami żeby powstawała kruszonka, dodajemy na koniec 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Takie odstawiamy na chwilę do lodówki- ok 15-20 min
Następnie obieramy jabłka i ścieramy na tartce. Dodajemy do nich sok z połówki cytryny i środek ze świeżej wanilii.
Ciasto z lodówki dzielimy na pół. (może bardziej 65% do 35%). Większą część ścieramy na tartce do formy a mniejszą chowamy dalej do lodówki.
Tak starte ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę.
Gdy się spód podpiecze, wyciągamy go i posypujemy trochę otrębami bo będziemy na niego układać jabłka a otręby pomogą wchłonąć sok z jabłek... :)
Układamy jabłka a na nie układamy ubite białka. Wyciągamy resztę ciasta z lodówki i ścieramy je na tartce na górze.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni kruszonka.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni kruszonka.
***********************************
do ciasta nie dodałam cukru
***********************************
nie ma co dziękować za dodanie , jestesmy z tej samej "grupy z IO na facebooku" a poza tym są tu swietnie przepisy. pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAga dziękuję za tego bloga. Jesteś wielka! Ratujesz życie.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Skorzystam
OdpowiedzUsuńa na jaką foremkę (średnica) to są proporcje? :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam tego bloga szukając przepisu na słodkie małe co nieco dla IO. Staram się nie jadać deserów typu ciasto nawet te z ksylitolem, ale sporo przede mną uroczystości rodzinnych, więc niedługo zabiorę się do testowania przepisów. Muszę tylko zaopatrzyć się w różne mąki, stąd moje pytanie - mąka orkiszowa - jakiego typu użyłaś? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNie pamiętam jakiego- to było daaaaaaaawno .... :) chyba 2000 ...
OdpowiedzUsuńNIE POLECAM.
OdpowiedzUsuńbrak podstawowych informacji typu czas pieczenia/temperatura, rozmiar formy itp. wszystko robiłam "na oko" i ciasto NIE WYSZŁO. było okropne!
Złej baletnicy.. Widać ewidentnie na zdjęciach, że do przepisu została użyta blacha 23 cm, ciasta standardowo wstawia się na 180º, a w czasach kiedy nie było piekarników z pomiarem temperatury określenie 'dopóki się nie zarumieni' albo 'do suchego patyczka' były jedynymi miarodajnymi sposobami zdefiniowania czy ciasto się upiekło, więc naprawdę czepianie się szczegółów 😉
UsuńNa ile stopni wstawia się ciasto ???
OdpowiedzUsuń