1 marca 2014

GOFRY migdałowe z owocowym jogurtem




Nie jestem zwolennikiem "słodkości" przy IO. Jednak postanowiłam zrobić sobie wyzwanie :) Czy dam radę? hm... dałam :) gofry są ;) całkiem smaczne! Aczkolwiek jeśli znajdą się zwolennicy tej wersji... proszę pamiętać że lepsze dna nas i nie tylko -są świeże owoce i warzywa ;) 


SKŁADNIKI 

100g mąki migdałowej 
70g mąki owsianej
2 łyżki twarogu lub serk homogenizowany
2/3 szklanki mleka
1 łyżka ksylitolu 
1 jajko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju (oliwy)
 szczypta soli 

jogurt naturalny i owoce (mogą być mrożone) 

PRZYGOTOWANIE 

 
Mąki wsypać do miseczki dodać ksylitol i szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nawet mniej niż łyżkę ksylitolu. Odstawić. Serek homogenizowany (jeśli to twaróg to dodajemy troszeczkę jogurtu i blenderujemy na gładką masę) dodajemy do tego żółtko i mieszamy na gładką masę. Dodajemy mleko i olej i mieszamy. Dodajemy do tego mąki i mieszamy żeby się połączyło.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 

Porcjujemy na rozgrzaną gofrownicę i ..... czekamy aż będą gotowe. 

Tym czasem .... owoce i jogurt blenderujemy lub tylko wrzucamy owoce do jogurtu.
 Wg gustu i polewamy gotowe gofry juz na talerzu.




2 komentarze:

  1. A ja myślałam, że już na zawsze będę musiała zrezygnować z gofrów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślałam... a jednak nie koniecznie :) chociaż u mnie gofry są raz na rok albo i mniej :)

    OdpowiedzUsuń