11 lutego 2014

szarlotka BEZ CUKRU




SKŁADNIKI 

150g mąki owsianej 
2 jabłka 
2 jajka 
szczypta soli 
60g masła roślinnego 
1 cytryna 
1 świeża wanilia (laska)
garść otrębów


PRZYGOTOWANIE 

Mąkę przesiać dodać czczyptę soli, dodać masło i drobić palcami żeby powstawała kruszonka, dodajemy na koniec 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Takie odstawiamy na chwilę do lodówki- ok 15-20 min 






Następnie obieramy jabłka i ścieramy na tartce. Dodajemy do nich sok z połówki cytryny i środek ze świeżej wanilii.

Ciasto z lodówki dzielimy na pół. (może bardziej 65% do 35%). Większą część ścieramy na tartce do formy a mniejszą chowamy dalej do lodówki. 


Tak starte ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy.

 W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. 



Gdy się spód podpiecze, wyciągamy go i posypujemy trochę otrębami bo będziemy na niego układać jabłka a otręby pomogą wchłonąć sok z jabłek... :) 



Układamy jabłka a na nie układamy ubite białka. Wyciągamy resztę ciasta z lodówki i ścieramy je na tartce na górze.



 Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni kruszonka. 





***********************************

do ciasta nie dodałam cukru 

***********************************



10 komentarzy:

  1. nie ma co dziękować za dodanie , jestesmy z tej samej "grupy z IO na facebooku" a poza tym są tu swietnie przepisy. pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga dziękuję za tego bloga. Jesteś wielka! Ratujesz życie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a na jaką foremkę (średnica) to są proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam tego bloga szukając przepisu na słodkie małe co nieco dla IO. Staram się nie jadać deserów typu ciasto nawet te z ksylitolem, ale sporo przede mną uroczystości rodzinnych, więc niedługo zabiorę się do testowania przepisów. Muszę tylko zaopatrzyć się w różne mąki, stąd moje pytanie - mąka orkiszowa - jakiego typu użyłaś? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pamiętam jakiego- to było daaaaaaaawno .... :) chyba 2000 ...

    OdpowiedzUsuń
  6. NIE POLECAM.
    brak podstawowych informacji typu czas pieczenia/temperatura, rozmiar formy itp. wszystko robiłam "na oko" i ciasto NIE WYSZŁO. było okropne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Złej baletnicy.. Widać ewidentnie na zdjęciach, że do przepisu została użyta blacha 23 cm, ciasta standardowo wstawia się na 180º, a w czasach kiedy nie było piekarników z pomiarem temperatury określenie 'dopóki się nie zarumieni' albo 'do suchego patyczka' były jedynymi miarodajnymi sposobami zdefiniowania czy ciasto się upiekło, więc naprawdę czepianie się szczegółów 😉

      Usuń
  7. Na ile stopni wstawia się ciasto ???

    OdpowiedzUsuń