SKŁADNIKI
400g serka naturalnego
3 jajka
3 łyżki ksylitolu
kilka kropel olejku waniliowego
truskawki
PRZYGOTOWANIE
Do miseczki dodajemy twaróg naturalny i 3 żółtka i 2 łyżki ksylitolu kilka kropel olejku waniliowego i mieszamy żeby była gładka masa. A osobno ubijamy pianę z białek.
Formę smarujemy tłuszczem (Ja użyłam masła)
i posypujemy mąką migdałową.
Białka łączymy delikatnie z twarogiem i wylewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach aż wierzch sie zarumieni.
W tym czasie truskawki i 1łyżka ksylitolu miksujemy blenderem i odstawiamy do lodówki.
Ja łączyłam je z żelatyną w listkach - jednak to moja pierwsza styczność z żelatyną w listkach - źle obliczyłam i nie stężało tak jak należy :/ i jest sos truskawkowy :)
Gdy sernik ostygł wylałam na wierzch truskawki z żelatyną ale efekt na zdjęciu :) Ale pomimo tego - zapach jest niesamowity! Naprawdę puszysty i delikatny :) wspaniały :)
wygląda super :) ja w tym tyg też zrobiłam sernik ale z serka homogenizowanego więc dałam do niego mąki kokosowej by nie był tak wodnisty i wyszedł super, tyle że dałam za dużo stewi i jak dla mnie za słodki. odzwyczaiłam się od słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńJa robiłam bez mąki bo chciałam użyć jak najmniej składników do niego. Pewnie bardziej "bogate" wersje są smaczne :) ale ta też uwierzcie mi jest super! Nawet moje anemiczne i mega wybredne dziecko mlaskało jak go jadło - i nie zorientowało się nawet że są truskawki- a truskawek nie jada :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo delikatne i puszyste. Super!
a jak długo piec? 180 stopni ale z termoobiegiem? Ciasto wygląda przepysznie ale serniki nie specjalnie mi wychodza. Powiedz prosze jak długo i czy termoobieg. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńw 180 stopniach może być z termoobiegiem z pół godzinki- ja piekę na oko- jak urośnie i wierzch się zarumieni- to juz jest gotowe:) mąki nie ma więc surowe nie będzie :)
OdpowiedzUsuńjakiego serka użyłaś? bo na zdjęciu wygląda na homogenizowany...?
OdpowiedzUsuńteż zadam pytanie odnośnie serka - jaki to ser, nie wiedziałabym co kupić w sklepie...
OdpowiedzUsuńTo jest twaróg naturalny taki w małych wiadereczkach. Takie małe 400 gramowe do sernika np. Nie pamiętam gdzie kupowałam ... w biedronce...lidlu...? tu lub tu.
OdpowiedzUsuńja zrobiłam, podczas pieczenia ciasto pieknie wyrosło natomiast pozniej calkowicie opadlo! mialo 1 cm wysokosci! katastrofa! pieklam w ermoobiegu w 180 stopniach i po upieczeniu nie otwieralam odrazu piekarnika przez co ciasto tymbardziej nie powinno opasc a jednak... t r a g e d i a
OdpowiedzUsuń