informacje o IO

Insulinooporność- jak nam mówi wikipedia, to zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinę

Insulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej, zwykle pojawia się też w przebiegu cukrzycy typu 1.

A tak bardziej obrazowo?

Insulinooporność charakteryzuje się zmniejszeniem wrażliwości tkanek, na działanie insuliny.
Przyczyny są różne. czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia (brak ruchu, nieprawidłowa dieta).
Insulina niezbędna jest do transportowania glukozy - źródła energii do tkanek, dlatego na skutek insulinioodporności organizm produkuje większe ilości insuliny prowadząc do zaburzenia równowagi pomiędzy ilością insuliny i glukozy.

Insulinooporność nie jest chorobą- ale nieleczona może prowadzić do różnych zaburzeń i poważnych chorób takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie oraz cukrzycę typu 2 (chociaż nie koniecznie to prawdopodobieństwo jest spore).

JAK TEMU ZAPOBIEC?


Odpowiedź jest prosta! Zmiana stylu życia!
Konieczne jest obniżenie wagi, regularny, ale umiarkowany wysiłek fizyczny, zwiększenie ilości błonnika w diecie.

Każdy przypadek jest indywidualny i wymaga konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Każdy może mieć inne towarzyszące choroby- więc konsultacja z lekarzem jest niezbędna. Dlatego fanów bloga proszę o ostrożne podejście do przepisów, bo są one moimi pomysłami lub zaczerpniętymi z sieci i nie konsultowanymi z dietetykiem!


PIERWSZE KROKI po diagnozie :)


Trzeba realnie spojrzeć na problem. Jakoby że mamy różne charaktery, jedni wyrzucą wszystko co niezdrowe z kuchni, inni będą silni i będą łapać "byka za rogi".  Ale cel jest jeden. ELIMINUJEMY DO ZERA cukier i pochodne, pszenicę i pochodne i wszytsko co nam będzie podnosić cukier w organizmie.

Najistotniejszą rzeczą w układaniu odpowiedniego jadłospisu jest jego indywidualne dobranie do każdego, pod względem kaloryczności i składu, w zależności od wieku, płci, masy ciała, nasilenia objawów choroby, rodzaju farmakoterapii.

Rozkład posiłków i ich skład
Jedną z najważniejszych zasad diety cukrzycowej jest regularność w jedzeniu. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny, zaczynając od śniadania jedzonego do pół godziny po przebudzeniu. Komponując dzienne menu musimy wziąć pod uwagę następujące zasady:
- Poszczególne posiłki w ciągu dnia, powinny mieć podobną kaloryczność i skład, szczególnie jeżeli chodzi o zawartość węglowodanów. W praktyce oznacza to, że np. codziennie na śniadanie powinno spożywać się podobną ilość pieczywa czy płatków, a na obiad podobną ilość kaszy czy ryżu, etc.
- Najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia powinien być obiad, a dalej w kolejności malejącej: śniadanie, kolacja, II śniadanie i podwieczorek.
- Należy wyznaczyć stały rozkład godzinowy posiłków i trzymać się go każdego dnia
- Częścią każdego posiłku powinna być porcja warzyw, tak by dziennie spożyć ich 700-800g, owoce należy jeść 1-2 razy dziennie w ilości ok. 200-300g.


Polecam poszukanie tabel glikemicznych - najlepiej w 2ch kopiach - jedna na lodówkę, żeby zawsze była pod ręką podczas gotowania, 2ga ląduje w torebce. Gwarantuję, że szybko się przyda gdy będziemy chcieli sprawdzić szybko indeks produktu który chcemy kupić. Na początku będziemy często zerkać na tabele, ale z czasem nauczymy się "na szybko" co nam wolno a czego nie :)


Trzymamy się zasady- IM MNIEJ PRZETWORZONE TYM LEPIEJ!
Najzdrowsze są rzeczy najmniej przetworzone. Jeśli ryż - to brązowy lub dziki, Jeśli pomarańcza - to świeża, jeśli makaron już (jakiś dozwolony) to al dente..  itd.
A jeśli kupujemy coś gotowego - TO IM KRÓTSZY SKŁAD tym lepiej dla nas.

I CZYTAMY CZYTAMY CZYTAMY etykiety!!!!!  (zło czai się wszędzie) ;)


Straszne jest to - że żyjemy w czasach gdy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i inne pochodne - dodawane są prawie do wszystkiego! Wędliny, konserwy rybne, warzywa w puszkach, owoce, pieczywo... tak mylnie zdrowe jogurty czy serki homogenizowane owocowe są słodzone czym się da! Dlatego tak bardzo ważne jest czytanie etykiet i składu produktu.


Co powinna jeść osoba chora, a czego stanowczo unikać?
Jednym z filarów diety, tak jak u osoby zdrowej, powinny być produkty zbożowe. Należy jednak wystrzegać się białego pieczywa na rzecz produktów pełnoziarnistych. Podobnie, jeśli chodzi o kasze – najbardziej pożądane są kasza gryczana czy jęczmienna. Ryż brązowy jest preferowany zamiast białego.
Mięso powinno być możliwie najchudsze, optymalnie gotowane, pieczone, duszone. Należy unikać smażenia na tłuszczu. Dobrym pomysłem jest zastąpienie części potraw mięsnych daniami z ryb, które są niezwykle zdrowe.
Ze względu na wzrost poziomu cholesterolu, który wiąże się ze spożyciem tłuszczów zwierzęcych, należy zastąpić je tłuszczami pochodzenia roślinnego, chociaż i te powinno się jeść w rozsądnych ilościach.
Mleko, chociaż na pierwszy rzut oka zdrowe, jako źródło wapnia i białek, dostarcza także cukrów prostych, dlatego jego spożycie powinno się ograniczać. Dla osób z cukrzycą kefiry czy jogurty naturalne są lepszym wyborem. Należy się wystrzegać produktów mlecznych dodatkowo słodzonych jak na przykład jogurty owocowe.
Spożycie warzyw i owoców niesie dla cukrzyka takie same dobrodziejstwa jak dla osób zdrowych – pozwala na wypełnienie zapotrzebowania na witaminy i błonnik. Niestety niektóre z nich zawierają duże ilości cukru, co sprawia, że diabetycy powinni ich unikać. Szczególnie polecane są: ogórki, pomidory, rzodkiewka czy sałata oraz owoce takie jak: arbuz, truskawka, poziomka oraz grejpfrut.
Jeśli chodzi o napoje, najważniejsze by nie były one sztucznie dosładzane. Najlepsza jest zwykła woda mineralna. Niepolecane są soki, a herbatę i kawę najlepiej pić gorzką lub z dodatkiem słodzika.
Alkohol można spożywać okazjonalnie i w niewielkich ilościach. Należy pamiętać, że etanol obniża stężenie glukozy we krwi i w połączeniu z lekami, zwłaszcza insuliną, może prowadzić do niebezpiecznej dla życia hipoglikemii.

ZWIĘKSZAMY SWOJĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ


No niestety ale jeśli ktoś jest miłośnikiem kanapy... trzeba się podnieść :)
Podczas pracy mięśnie zużywają glukozę, więc poziom cukru spada, a obniży się jeszcze bardziej, jeśli we krwi krąży dużo insuliny.
"... Praca mięśni powoduje, że są one bardziej wrażliwe na działanie insuliny; organizm uruchamia nawet dodatkowe, niezależne od insuliny, mechanizmy wnikania glukozy do komórek. Posiłek przed treningiem powinien zawierać złożone węglowodany, warto też rozważyć zmniejszenie dawki insuliny. Trzeba zadbać, aby podczas wysiłku nie doszło do hipoglikemii.
Niedocukrzenie może wystąpić także kilka albo kilkanaście godzin po wysiłku – organizm zużywa wówczas więcej glukozy na odtworzenie własnych zapasów węglowodanów. Warto również wiedzieć, że w przypadku bardzo intensywnego wysiłku może paradoksalnie dojść do zwiększenia wydzielania hormonów o działaniu przeciwnym do insuliny i wzrostu glikemii. Dlatego właśnie wskazane jest zmierzenie poziomu glukozy po wysiłku..."

 

I POZYTYWNE NASTAWIENIE :D 


Bez pozytywnego nastawienia nic nie wskóramy. Trzeba wziąć się w garść i realnie ocenić sytuację w jakiej się znajdujemy. Spojrzeć racjonalnie na to co jedliśmy, na nasz tryb życia i zastanowić się co trzeba zmienić (oczywiście z pomoca lekarza i dietetyka). Uśmiech na twarz :) głowa do góry! I wracamy do zdrowego, wspaniałego świata :))



żródło min "http://mkrukowska.blog.iwoman.pl/wpis,dieta;w;cukrzycy;i;insulinoopornosci,34639.html" ; "http://centrumkardiologii.pl/cukrzyca/"

22 komentarze:

  1. Mądrze napisane, jednak widzę że mam sporo niedociągnięć stosując tą dietę niskowęglowodanową:/
    Grubaska.Aneta

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten mega skrót. Teraz będzie mi trochę łatwiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Mam pytaanie ostatnio wykrytou mnie podwzszona insuline po obciazeniu 1h(90 a norma jest do 60) cwicze sobie 3-4 razy w tygodniu i co powiinam jesc przed i po treningu??Dodam ze cukier mam w normie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Niestety nie jestem w stanie udzielić Ci takich porad. Ale zapraszam na stronę - tutaj na bank dziewczyny podpowiedzą Ci co i jak :)

    link - https://www.facebook.com/groups/192624017566769/

    OdpowiedzUsuń
  5. Insulinooporność - grupa wsparcia - to jest zamknięta grupa na FB ale spokojnie na pewno przymą cię z otwartymi ramionami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie stwierdzono cukrzycę ciążową i mam problem z układaniem obiadów, chętnie skorzystam z tych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry, mam takie pytanie, czy Pani sama cierpi na IO? Podczytuję bloga na razie nieśmiało i zastanawiam sie czy udało się Pani jakoś opanować temat właśnie z pomocą tych przepisów, czy skąd zainteresowanie tematem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Tak mam IO. przy diecie w 3 miesiące opanowałam organizm z wynikiem 15kg w dół :)
    Jednak przy odstępstwach - szybko waga wraca do poprzedniego stanu... trzeba się pilnować...a raczej najlepszym wyjściem dla nas jest zmiana trybu życia i żywienia
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jestem 2mce na tej ohydnej i drogiej i utrudniajacej zycie diecie i nic nie schudłam. A cukier to zawsze mialam niski i ok. Musiałabym przestać jesc by wazyc o te 35kg mniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Utrudniające życie to musi być ważenie o 35kg za dużo a nie zdrowe odżywianie!

      Usuń
  10. __________________________________________________________________________________
    OSOBY, KTÓRE BĘDĄ SIĘ OPIERAŁY WYŁĄCZNIE NA PRZELICZANIU WW:
    Tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na jakość tychże ww, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to szalejące cukry będą u Nich zawsze i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami.

    NALEŻY UREGULOWAĆ POZIOM CUKRU PO SPOŻYCIU, DO POZIOMU NISKIEGO:
    Czyli zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje ww do tabel z tzw. NISKIMI WĘGLOWODANAMI TJ. DO 26% WZROSTU, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, a więc zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia.

    DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE POZWALA W 2-3 DNI USTABILIZOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI (MAX. 30 DNI):
    I nie jest to trudne. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz zjadane węglowodany.

    __________________________________________________________________________________

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezupełnie się zgadzam z kilkoma stwierdzeniami. Nie powinno się ślepo podążać za IG bo to zła droga. Dieta dla chorych na IO powinna być, przede wszystkim, wysoko-tłuszczowa. Wiemy, lub łatwo możemy się dowiedzieć, jakie właściwości mają poszczególne produkty, warzywa i owoce. Co do tych ostatnich - ARBUZ NIE JEST absolutnie wskazany dla osób chorych na IO - to sam cukier i woda. Co z tego, że fruktoza - to wciąż cukier. Nie może widnieć obok truskawek, poziomek i grejpfrutów (chociaż z nim też trzeba ostrożnie, bo może wchodzić w reakcję z metforminą). Powinniśmy już troszkę odłożyć na bok starodawne sposoby i otworzyć się na nowe, przebadane i skuteczne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. głupoty - fruktoza z owoców nie powoduje takiego podwyższenia poziomu insuliny jak cukier, poza tym jest inaczej metabolizowana - wraz z fruktozą dostarcza się również błonnik obecny w owocu - nie można zatem fruktozy stawiać na równi z cukrem.. Dodatkowo dieta wysoko-tłuszczowa? Absolutnie nie..

      Usuń
  12. Witaj. Chciałam podziękować Ci za ten blog. O IO dowiedziałam się niedawno, pokazałam lekarce wyniki, a ona tak mnie nastraszyła tym całym żywieniem, że świat mi się zawalił. Nie żebym spożywała nadmierne ilości cukrów przed tym, jednak to, że kazała mi całkowicie odstawić owoce i mleko, a także stosować się diety bezglutenowej, bezcukrowej i bezlaktozowej, totalnie mnie załamało. Nienawidzę sałaty, a wtedy to wydawało mi się jedynym wyjściem - surówki, surówki i kolejne surówki. Pokazałaś mi, że można normalnie żyć i znaleźć na wszystko odpowiednie zamienniki, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie dla takich słów to co się robi utwierdza przekonaniu że to ma sens :) i dodaje skrzydeł :) dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna strona, będę często tutaj zaglądać ��

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie zgadzam się z ilością posiłków dziennie. Nie ma mowy o 5 posiłkach dla osoby z wyrzutami insuliny. Cukier i insulina spada do 4 godzin, więc jeśli jemy 5 posiłków dziennie w ciągu 12 godzinnego lub 14 godzinnego dnia to oznacza że zanim nam opadnie wyrzut insuliny z poprzedniego posiłku to ku dodajemy kolejny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może znowu się czepiam ale uważam, że w IO chodzi właśnie o to aby zapewnić dosyć stały (oczywiście w jakiś widełkach) poziom cukru - jedząc często, niewielkie ilości i regularnie po to by ponownie uwrażliwić komórki organizmu na działanie produkowanej insuliny i tym samym powrót do prawidłowego funkcjonowania.

      Usuń
  16. Ostatnio przeglądałam Internet w poszukiwaniu prezentu dla Babci (ona uwielbia różne zioła, herbatki do zaparzania) i w opisie jednej z nich było zaznaczone, że działa ochronnie na komórki beta trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję i wydzielanie insuliny. Sprawdźcie sobie liście moringa, może Wam się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy przy insulinooporności lekarz przepusuje jakiś lek? Pytanie moze glupie, ale pytam, bo podejrzewam to u siebie a obawiam się, że lekarz może nie byc do konca wyedukowany w tej kwestii:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Nic dodać, nic ująć. Jednym słowem moringa sklep jest bardzo zdrowa i warto po nią sięgnąć. W końcu warto dbać o swoje zdrowie kompleksowo, a taki produkty naprawdę ma bogate właściwości i może nam móc walczyć przykładowo też z różnymi chorobami, czy wspiera walkę z cukrzycą typu 2.

    OdpowiedzUsuń