Postanowiłam zrobić gołąbki w 2ch wersjach na raz.
Z ryżem i z mięsem oraz wersja wegetariańska czy wegańska bez mięsa z kaszą gryczaną i podgrzybkami
1na kapusta na pół :)
SKŁADNIKI
1 kapusta ( u mnie włoska)
100g kaszy gryczanej
garśc lub 2 suszonych podgrzybków
1 cebula
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Pierwsze
uszkodzone liście z kapusty usuwamy. Do wielkiego garnka wlewamy wodę i
doprowadzamy do wrzenia.Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy kapustę do
wody. Chwilę gotujemy aż pierwsze liście zmiękną i wyciągamy liście i
odkładamy. I tak kolejno liść po liściu. Z obgotowanych liści wycinamy
główny nerw.
Robimy farsz.
Cebulkę
posiekać i podsmażyć. W garnku gotujemy kasze gryczaną. Gdy będzie gotowa
odcedzamy ją.
Do garnka wlewamy wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy. Gdy będą gotowe- odcedzamy i łączymy je z kaszą i cebulką .
Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Do garnka wlewamy wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy. Gdy będą gotowe- odcedzamy i łączymy je z kaszą i cebulką .
Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Liść
kładziemy na desce lub dłoni. Łyżką nakładamy farsz na liść i zawijamy.
Gotowe gołąbki układamy w naczyniu jeden obok 2rugiego.
Na
górę układamy na płasko liście żeby przykrywały gołąbki. Przykrywamy
naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach ok 1godz. Ja
zawsze zostawiam je w wyłączonym piekarniku aż wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz