Postanowiłam zrobić gołąbki w 2ch wersjach na raz.
Z ryżem i z mięsem oraz wersja wegetariańska czy wegańska bez mięsa z kaszą gryczaną i podgrzybkami
1na kapusta na pół :)
SKŁADNIKI
1 kapusta ( u mnie włoska)
100g ryżu brązowego
300g mięsa mielonego
1 cebula
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Pierwsze uszkodzone liście z kapusty usuwamy. Do wielkiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy kapustę do wody. Chwilę gotujemy aż pierwsze liście zmiękną i wyciągamy liście i odkładamy. I tak kolejno liść po liściu. Z obgotowanych liści wycinamy główny nerw.
Robimy farsz.
Cebulkę posiekać i podsmażyć. W garnku gotujemy ryż. Gdy będzie gotowy odcedzamy go i łączymy z mięsem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Liść kładziemy na desce lub dłoni. Łyżką nakładamy farsz na liść i zawijamy. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu jeden obok 2rugiego.
Na górę układamy na płasko liście żeby przykrywały gołąbki. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach ok 1godz. Ja zawsze zostawiam je w wyłączonym piekarniku aż wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz