Jedliście kiedyś cebularze? to nasz regionalny przysmak- lubelszczyzny. Orginał jest pszenny. Ale ja postanowiłam złamać zasadę żeby cukrzycy, insulinooporni mogli też posmakować tego "dobra" :)
SKŁADNIKI (na 4 sztuki)
170g mąki żytniej 1400
110 g mąki żytniej 720
10g drożdży
30g masła/margaryny
130ml mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 cebula
mak
PRZYGOTOWANIE
Mąki mieszamy, solimy. Mleko podgrzewamy dodajemy masło i rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia żeby było letnie i dodajemy drożdże. Łączymy mleko z mąką, roztrzepujemy jajko i dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą- odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie - ok 2 godz. Później dzielimy ciasto na 4 części i formujemy placki.
układamy je na papierze na blaszce
Cebulkę podsmażamy na maśle lub oliwie- żeby się zeszkliła.
Układamy ją na plackach i posypujemy makiem
Odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce i póżniej wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na pół godzinki mniej więcej
i gotowe
Czy zamiast mleka krowiego można użyć kokosowego?
OdpowiedzUsuńNie wiem jak się sprawdzamleko kokosowe w drożdżowych wypiekach. Można spróbować i się podzielić wiedzą :) Nigdy nie próbowałam. Na pewno zamiast mleka można dodać poprostu letniej wody.
OdpowiedzUsuńA czy mąki o podanych typach są odpowiednie dla IO?
OdpowiedzUsuńDostosuj mąkę do swojego organizmu. Masz wiele do wyboru.
OdpowiedzUsuń