9 marca 2014

cebularz żytni





Jedliście kiedyś cebularze? to nasz regionalny przysmak- lubelszczyzny. Orginał jest pszenny. Ale ja postanowiłam złamać zasadę żeby cukrzycy, insulinooporni mogli też posmakować tego "dobra" :) 

SKŁADNIKI (na 4 sztuki) 

170g mąki żytniej 1400 
110 g mąki żytniej 720 
10g drożdży 
30g masła/margaryny 
130ml mleka 
1 łyżeczka soli 
1 jajko 


1 cebula 
mak 


PRZYGOTOWANIE 

Mąki mieszamy, solimy. Mleko podgrzewamy dodajemy masło i rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia żeby było letnie i dodajemy drożdże. Łączymy mleko z mąką, roztrzepujemy jajko i dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą- odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie - ok 2 godz. Później dzielimy ciasto na 4 części i formujemy placki.

układamy je na papierze na blaszce


Cebulkę podsmażamy na maśle lub oliwie- żeby się zeszkliła.

Układamy ją na plackach i posypujemy makiem 



Odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce i póżniej wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na pół godzinki mniej więcej 

i gotowe 


4 komentarze:

  1. Czy zamiast mleka krowiego można użyć kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak się sprawdzamleko kokosowe w drożdżowych wypiekach. Można spróbować i się podzielić wiedzą :) Nigdy nie próbowałam. Na pewno zamiast mleka można dodać poprostu letniej wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mąki o podanych typach są odpowiednie dla IO?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostosuj mąkę do swojego organizmu. Masz wiele do wyboru.

    OdpowiedzUsuń