5 lutego 2014

zupa szczawiowa z jajkiem




SKŁADNIKI 

szczaw świeży lub ze słoika (u mnie ze słiczka), marchewka, mały ziemniak, pietruszka, jajka ugotowane na twardo. sól, śmietana 

PRZYGOTOWANIE 

Kroimy warzywa, wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy szczaw i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą. Dodajemy śmietanę i kroimy jajko dodajemy do zupy. 

Można posypać koperkiem :) 

Uwaga. Ziemniak i marchewka mają wysoki IG ale w tym przypadku nisku ładunek więc możemy sobie pozwolić.



3 komentarze:

  1. Moja diabetolog zabroniła mi jeść czterech warzyw: ziemniaków, gotowanej marchewki, buraka i kukurydzy. W Pani zupach prawie zawsze jest marchewka. Czy gotowana marchewka i ziemniaki są wskazane w insulinooporności?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie możemy jesc ziemniaków i gotowanej marchewki. Dobrze byłoby zamienić to na cos innego dozwolonego lub nie dodawać wcale. I wszystko zależy od stopnia na jaki możemy sobie "pozwolić". Na początku napewno nie można ale dla bardzo chcących .... na garnek zupy jeden ziemniak i jedna marchewka nie będzie mieć wielkiego znaczenia bo ładunek będzie niewielki w talerzu. A tak poza tym - dawno wstawiałam ten post - juz u mnie w domu ziemniaki są tylko w postaci mrożonych frytek dla Dzisci raz na jakiś czas. Ja juz ich nie jem wcale i nie dodaje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma sens. Dziekuje:)

      Usuń