16 października 2014

lazania ze swoim żytnim ciastem


prawdziwa najprawdziwsza własnoręczna od a do z lazania :) dla nas!!!! :) 




prościutka w wykonaniu i smaczna .... 

SKŁADNIKI 

ciasto 
mąka żytnia razowa i orkiszowa 
(na oko z 3 czy 4 szklanki wyszło)
3 jajka 

reszta 
mięso mielone 
pomidory lub pomidory z puszki /kartoniku 
sól pieprz 
marchewka 
cebula 
ser żółty 
kolędra (świeża)
mleko 
mąka gryczana 
masło


PRZYGOTOWANIE 

Na początek zaczynam od marchewki i cebuli. Marhcewka mała ale ostrożnie bo ma wysoki IG na ciepło... ale w daniu ma niewielki ładunek. Rozdrobniłam marchewkę i cebulę i na patelnię ciut oliwy i podduszam chwilke.....





 i dodaję mięso mielone. 



Mieszam i duszę. Dodaję sól pieprz a gdy mięso trochę się poddusi zalewam pomidorami i dodaję kolendrę i mieszam aż sobą przejdą. 



W trakcie zabieram się za ciasto. Na początek wstawiam wodę w garnku, łyżeczka soli. Jak na makaron. 

Robię ciasto. U mnie tym razem mix mąk. Miałam resztkę mąki orkiszowej i dosypałam żytnią razową i ciut soli. I tak ....



Do takiej kupki dodałam 3 jajka i wyrabiałam ciasto podsypując mąką żytnią żeby było twarde i nie lepiące. 

Wyszła mi spora kula. No i teraz należy ją rozwałkować. Ja ciasto podzieliłam na pół i wałkowałam 2 placki które póżniej podzieliłam na pasy. 

o tak ... 



grubość - im cieńsza tym lepsza. I ciasto nie musi być miękkie. Twarde jest też
ok.
teraz.... taki pas wkładam do wrzącej wody- chwilkę gotuję i układam .... 

najpepiej sobie coś przygotować blaszkę jakąś coś gdzie można ułożyć płaty ciasta. 


 Teraz czas na sos beszamelowy :) 

Do garnka wlewamy mleko i trochę masła.



Formę smaruję lekko masłem . Solimy. Troszkę mleka odlać do kubeczk i dodać mąkę. Ja postanowiłam dodać mąkę gryczaną. Ot tak poprostu :) 

mieszamy i wlewamy do mleka w garnku i mieszamy ciągle tak żeby lekko zgęstniało ... 
tak jak się robi budyń. 



Teraz wracamy do lazanii. 

Do formy wysmarowanej lekko masłem kładziemy płat ugotowanego ciasta. 



Potem na to dajemy sos mięsno pomidorowy, a na to sypiemy starty ser żółty ... a na to troche beszamelu.... i znowu płat ciasta, sosu mięsnego i ser żółty i beszamel ... i znowu.... 





można dodać też do sera zółtego ser formaggio grana padano itp będzie smaczniejsze! 


i tak zapiekamy (z przykryciem folią lub górą naczynia żaroodpornego)

ja piekłam z 1 godz 30 min w 200 stopniach.

UCZTA NA KILKA DNI ponieważ wychodzi tego naprawde sporo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz