21 maja 2014

zupa " śmietnik" warzywno mięsno grochowa? :D


Otwieram lodówkę i "co by tu..." 

efekt? 



SKŁADNIKI 

mięso mielone 
jajko 
sól pieprz 
zioła prowansalskie 
marchewka
seler
pietruszka
zielony groszek 
zielona fasola szparagowa
cukinia 
czosnek
liście laurowe 
ziele angielskie
oliwa 
mąka z ciecierzycy 
groch żółty łuskany 

PRZYGOTOWANIE 

Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do miski dajemy trochę mięsa mielonego wbijamy jajko sól pieprz i trochę ziół prowansalskich i mieszamy. Robimy malutkie kuleczki i wrzucamy do wrzątku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól pieprz i niech się gotuje. Wsypujemy garść żółty groch łuskany. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Ja miałam fasolę i groszek mrożony. Marchewka gotowana ma wysoki IG dlatego dałam jej niewiele więc w stosunku do garnka zupy będzie mieć niski ładunek. 
Warzywa wrzucamy do zupy-  wszytskie. I gotujemy. Gdy zmiękną- przygotowujemy zasmażkę. 
Na patelnię trochę oliwy i łyżkę lub 2 mąki z ciecieżycy i ją "zapalamy". Wlewamy to do garnka z zupą i jeszcze chwilkę gotujemy.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz