Otwieram lodówkę i "co by tu..."
efekt?
SKŁADNIKI
mięso mielone
jajko
sól pieprz
zioła prowansalskie
marchewka
seler
pietruszka
zielony groszek
zielona fasola szparagowa
cukinia
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie
oliwa
mąka z ciecierzycy
groch żółty łuskany
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do miski dajemy trochę mięsa mielonego wbijamy jajko sól pieprz i trochę ziół prowansalskich i mieszamy. Robimy malutkie kuleczki i wrzucamy do wrzątku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól pieprz i niech się gotuje. Wsypujemy garść żółty groch łuskany. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Ja miałam fasolę i groszek mrożony. Marchewka gotowana ma wysoki IG dlatego dałam jej niewiele więc w stosunku do garnka zupy będzie mieć niski ładunek.
Warzywa wrzucamy do zupy- wszytskie. I gotujemy. Gdy zmiękną- przygotowujemy zasmażkę.
Na patelnię trochę oliwy i łyżkę lub 2 mąki z ciecieżycy i ją "zapalamy". Wlewamy to do garnka z zupą i jeszcze chwilkę gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz