24 maja 2014

bigos z młodej kapusty


Mega prosty przepis ma młodą kapustę 



SKŁADNIKI 

2 młode kapusty 
kawałeczek boczku (nie koniecznie) 
trochę szynki 
oliwa 
duża cebula lub 2 
pomidory lub koncentrat 
sól 
pieprz 
ziele angielskie 
liść lurowy 


PRZYGOTOWANIE 

Kapustę posiekać i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Trzeba chwilkę gotować żeby ją sparzyć. 
Odcedzić przepłukać (przeważnie młoda kapusta jest pryskana dlatego trzeba się tego pozbyć)

Odcedzoną kapustę trzeba wrzucić do garnka dodać odrobinę wody i ciut oliwy, ziele angielskie i liść laurowy i dusimy. 



Cebulkę pokroić i podsmażyć. Dodać boczek szynkę wg uznania. Podsmażone dodajemy do kapusty i mieszamy i dusimy. 




Przyprawiamy solą pieprzem i dodajemy koncentrat lub zblenderowane pomidory i dusimy. Jak wszytsko sobą "przejdzie" jest gotowe :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz