Mega prosty przepis ma młodą kapustę
SKŁADNIKI
2 młode kapusty
kawałeczek boczku (nie koniecznie)
trochę szynki
oliwa
duża cebula lub 2
pomidory lub koncentrat
sól
pieprz
ziele angielskie
liść lurowy
PRZYGOTOWANIE
Kapustę posiekać i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Trzeba chwilkę gotować żeby ją sparzyć.
Odcedzić przepłukać (przeważnie młoda kapusta jest pryskana dlatego trzeba się tego pozbyć)
Odcedzoną kapustę trzeba wrzucić do garnka dodać odrobinę wody i ciut oliwy, ziele angielskie i liść laurowy i dusimy.
Cebulkę pokroić i podsmażyć. Dodać boczek szynkę wg uznania. Podsmażone dodajemy do kapusty i mieszamy i dusimy.
Przyprawiamy solą pieprzem i dodajemy koncentrat lub zblenderowane pomidory i dusimy. Jak wszytsko sobą "przejdzie" jest gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz