SKŁADNIKI
200g mąki orkiszowej
100g mąki z ciecierzycy
woda
sól
truskawki
(jogurt naturalny)
PRZYGOTOWANIE
Wyrabiamy ciasto. Mąki przesiewamy razem żeby się wymieszały. Dolewamy wodę "na oko" i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione- rozwałkujemy placek i (ja) za pomocą szklanki odciskam szklanką równiutkie kółeczka.
Robimy pierożki :))) moje były małe i cienkie. Zrobiłam 6 grubszych i ciasto wydawało się ciężkie. Cienkie są smaczniejsze ale trodniejsze do zrobienia :)
Gotujemy. Podawać z np jogurtem naturalnym + świeże truskawki
Z 300g mąk wyszło ok 35-40 pierożków
Jeszcze nigdy nie robiłam pierogów, ale jak zobaczyłam te pierogi to w końcu chyba je zrobię.
OdpowiedzUsuńpierwsze podejscie do pierogow: kazdy niesklejony z wielkim rozmachem lądował na scianie, szlag mnie trafial jak sprzątałam potem, truskawka niezle sie rozbryzguje :D, zarzuciłam pomysł na pierogi :D
OdpowiedzUsuńhahaha :) troche cierpliwości i wprawy... ja też miałam podobne początki ;)
OdpowiedzUsuń