3 marca 2014

żurek z jajkiem na wielkanoc




SKŁADNIKI 

330ml żytniego zakwasu (żurku) 
1 ząbek czosnku 
2 łyżeczki tartego chrzanu 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka majeranku 
1 szczypta kminku 
- bulion warzywny:
- marchewka, pietruszka, cebula trochę pora, łodyga selera naciowego, 3-5 ziela angielskie, 2 listki laurowe, mała garstka grzybów suszonych, ok 3-5szt) 
 - jeśli ktoś chce - można wrzucic kawałeczek kiełbaski lub szynki 
- jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa przygotować, opłukać i wrzucić do garnka i zalać wodą i gotować. Dodać grzybki oraz listki aurowe i ziele angielskie i kminek, sól. Gdy będą warzywa miękkie, dodajemy chrzan i przyprawiamy i chwilę gotujemy. Dodajemy też zakwas. Ja kupiłam taki zwykły - 



Jeśli ktoś ma ochotę można wrzucić np kawałki mięsa lub, kawałeczek kiełbaski lub szynki.

 W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić. 
 Wrzucić do żurku i doprawić do smaku.  

Można na talerzu dodać troszkę śmietany ale nie koniecznie.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz