SKŁADNIKI
330ml żytniego zakwasu (żurku)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta kminku
- bulion warzywny:
- marchewka, pietruszka, cebula trochę pora, łodyga selera naciowego, 3-5 ziela angielskie, 2 listki laurowe, mała garstka grzybów suszonych, ok 3-5szt)
- jeśli ktoś chce - można wrzucic kawałeczek kiełbaski lub szynki
- jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE
Warzywa przygotować, opłukać i wrzucić do garnka i zalać wodą i gotować. Dodać grzybki oraz listki aurowe i ziele angielskie i kminek, sól. Gdy będą warzywa miękkie, dodajemy chrzan i przyprawiamy i chwilę gotujemy. Dodajemy też zakwas. Ja kupiłam taki zwykły -
Jeśli ktoś ma ochotę można wrzucić np kawałki mięsa lub, kawałeczek kiełbaski lub szynki.
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić.
Wrzucić do żurku i doprawić do smaku.
Można na talerzu dodać troszkę śmietany ale nie koniecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz