SKŁADNIKI
proporcjonalnie tyle samo fasoli suchej ile czekolady
u mnie
100g fasoli
100g gorzkiej czekolady
(ja miałam 90% kakao)
ksylitol do smaku
do obtoczenia wiórki kokosowe i orzechy
PRZYGOTOWANIE
Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Po namoczeniu- wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż popęka. Czekoladę drobno drobimy może być blender mix czy tarka. Gdy fasola się ugotuje- odcedzamy i do jeszcze gorącej dodajemy czekoladę i blenderujemy. Ja dodalam 2 łyżki goracej wody. Ale czekolada była tak gorzka :D że dosypałam ksylitol do smaku. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach lub orzechach. U mnie mała garstka orzechów nerkowców. włoskich i laskowych i zmiksowałam je.
To są moje pierwsze trufle. Myślę że do następnych dodam drobno posiekane bakalie i może troszkę rumu czy czegoś ....hm.. z prądem ;)
na górze w wiórkach
----------------------------------------------
na dole w orzechach
odstawić do lodówki żeby stężały :)
Ja słodziłam namoczonymi daktylami :)
OdpowiedzUsuńA do części dodałam likieru malinowego, owoców nie czułam, ale prąd i owszem :)
no właśnie taką wersję wzbogaconą w prądzik mam w planie :) ta jest spokojna- bardzo :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, moze glupie:) ale jaka to powinna byc fasola? zwykla biala
OdpowiedzUsuńsorki za opóźnioną odpowiedź... fasola zwykła najzwyklejsza :)
OdpowiedzUsuńCzy fasolka mogłaby być z puszki? Mam w domu chwilowo tylko taka, a ochota na coś słodkiego duuuuzzzzza
OdpowiedzUsuń