17 marca 2014

trufle z fasoli i czekolady (bezglutenowe)




SKŁADNIKI 

proporcjonalnie tyle samo fasoli suchej ile czekolady 

u mnie 
100g fasoli 
100g gorzkiej czekolady 
(ja miałam 90% kakao)
ksylitol do smaku 

do obtoczenia wiórki kokosowe i orzechy 

PRZYGOTOWANIE 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Po namoczeniu- wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż popęka. Czekoladę drobno drobimy może być blender mix czy tarka. Gdy fasola się ugotuje- odcedzamy i do jeszcze gorącej dodajemy czekoladę i blenderujemy. Ja dodalam 2 łyżki goracej wody. Ale czekolada była tak gorzka :D że dosypałam ksylitol do smaku. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach lub orzechach. U mnie mała garstka orzechów nerkowców. włoskich i laskowych i zmiksowałam je. 

To są moje pierwsze trufle. Myślę że do następnych dodam drobno posiekane bakalie i może troszkę rumu czy czegoś ....hm.. z prądem ;) 



na górze w wiórkach 
 ----------------------------------------------
na dole w orzechach 

 

odstawić do lodówki żeby stężały :)

5 komentarzy:

  1. Ja słodziłam namoczonymi daktylami :)
    A do części dodałam likieru malinowego, owoców nie czułam, ale prąd i owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie taką wersję wzbogaconą w prądzik mam w planie :) ta jest spokojna- bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, moze glupie:) ale jaka to powinna byc fasola? zwykla biala

    OdpowiedzUsuń
  4. sorki za opóźnioną odpowiedź... fasola zwykła najzwyklejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy fasolka mogłaby być z puszki? Mam w domu chwilowo tylko taka, a ochota na coś słodkiego duuuuzzzzza

    OdpowiedzUsuń