26 lutego 2014

tarta z mąki z ciecierzycy z wędzoną makrelą


SKŁADNIKI 

150g mąki z ciecierzycy 
3 jajka 
1 wędzona makrela 
garść starrego sera żółtego 
garść kapusty pekińskiej 
szczypiorek 
troszkę pokrojonego pora 
1/4 masła roślinnego 
szczypta soli  




PRZYGOTOWANIE 

Robimy ciasto. Do miski mąka i masło oraz troszkę soli (miało być żółtko- dodałam całe jajko- ale też wyszło). Wyrabiamy ciasto. Chowamy do lodówki na 15 min.



 Przygotowujemy składniki. Drobimy makrelę, oddzielamy z ości . Ścieramy ser żółty, oraz kroimy kapustę szczypiorek i por. 



Ciasto rozwałkujemy (trochę mi się rwało- może przez to że to moje pierwsze styczności z mąką z ciecierzycy, i przekładamy do formy. Podpiekamy. W tym czasie ubijamy 2 jajka. 


Gdy się ciasto podpiecze, wyciągamy je z piekarnika i wylewamy ubite jajka 


i układamy składniki .... można dowolne nie koniecznie te co ja wybrałam :) 




Tak wkładamy dalej do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę.  







2 komentarze: