26 lutego 2014

zupa fasolowa z mąką z ciecierzycy



SKŁADNIKI 

fasola 
warzywa do zupy (marchewka, cebula, pietruszka)
kostka rosołowa (kawałeczek) 
łyżka mąki z ciecierzycy 
łyżka oliwy 

PRZYGOTOWANIE 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Na drugi dzien odcedzić ją, i zalać w garnku świeżą wodą, posolić i gotować. Dodać warzywa i kawałek kostki rosołowej. Ostrożnie z marchewką i pietruszką bo gotowane mają wysoki IG. Ale jeśli damy małą marchewkę i małą pietruszkę na garnek zupy będą miały niski ładunek. 

Gdy warzywa i fasola zmiękną, robim zasmażkę do zupy. Na patelnię łyżkę oliwy (może 2) i dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy. Troszkę się podsmaży i - wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz