24 lutego 2014

szybka zupa kalafiorowa




SKŁADNIKI 

1 kalafior
mała marchewka 
1 cebula
pół kostki rosołowej 
łyżka śmietany 
troszkę mleka (ok 1/4 szkl)

PRZYGOTOWANIE 

Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do wody. Dodać malutką marchewkę można kawałeczek selera, cebulę i pół kostki rosołowej, zalać wodą i gotować.Dodać troszkę mleka ponieważ ono powoduje że zapach gotowanego kalafiora nie jest taki intensywny w mieszkaniu. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawić jeśli trzeba solą i podawać na talerz. Na talerzu dodać łyżkę śmietany. 

Szybka zupka. Smaczna. Można jeść na obiad czy na kolację. 
Marchewka ma wysoki indeks glikemiczny ale - w zupie mała - ma mały ładunek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz