ze specjalną dedykacją dla DOMINIKI ;)
SKŁADNIKI
130g mąki z ciecierzycy
300ml wody
1 łyżeczka soli
pieprz
łyżka oliwy
1 pomidor
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
Wodę wlać do garnka, dodać łyżkę oliwy oraz sól i pieprz. Mocno podgrzewamy i dodajemy mąkę stopniowo energicznie mieszając tak żeby nie powstawały grudki. No mi powstały więc użyłam blendera :)
Gotujemy jeszcze przez 10 min. Blaszkę posmarować oliwą i ciasto wyłożyć żeby było płaskie.
I tak odstawiamy na kilka godzin żeby zastygło i zgęstło.
Gdy już będzie gotowe- kroimy je w paseczki i obsmażamy.
Podajemy na gorąco żeby były chrupiące.
Ja jeszcze użyłam sosu pomidorowego tj . Sparzyłam pomidor. Zblenderowałam go z ząbkiem czosnku i troszeczkę posoliłam. Po ostatniej porcji "frytek" na patelnię bez oleju wrzuciłam zblenderowany pomidor i podsmażyłam ok 1 min .
PYCHA!
ALE - uwaga bo danie chociaż z niskim IG -ale jest smażone.
ależ to smaacznie wyglada ! o matkoo <3
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią!
OdpowiedzUsuńa tam a tam ;)
OdpowiedzUsuńNie żartuję. Mega jesteś!
Usuńdzięki lejdis :)
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe, w życiu bym na to nie wpadła :) Muszę przejrzeć Twoje przepisy! :)
OdpowiedzUsuń