SKŁADNIKI
2 szt bakłażana
sól
--------------
oliwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego
salsa lub pomidory do sosu
mniej niż garść natki pietruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
chili sól i pieprz
-------------------
30g masła roślinnego
2 łyżki mąki (ja użyłam owsianej)
300ml mleka
parmezan
sól
szczypta gałki muszkatałowej
PRZYGOTOWANIE
Pokroić je w paski i ułożyć na blaszce posolić. Rozgrzać piekarnik i włożyć plastry na blaszce.
Pidpiec je żeby zmiękły i się LEKKO zarumieniły. Później przewrócić na 2gą stronę i znowu podpiec.
W tym samym czasie siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na oliwie. Dodajemy później mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy salsę lub zblenderowane pomidory. Dodajemy natkę pietruszki, chili, sól, pierz i jeszcze zostawiamy na ogniu.
Robimy sos beszamelowy.
Na patelni lub garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy i smażymy ok 2 min. Dodajemy powoli mleko i mieszamy żeby zgestniało. Przyprawiamy gałką i solą i dodajemy trochę parmezanu.
Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i układamy na dno plastry bakłażana, na niego dajemy sos mięsny potem znowu warstwa bakłażanów i znowu sos mięsny i 3cia warstwa bakłażanów.
Na ostatnią warstwę bakłażanów kładziemy sos beszamelowy i posypujemy serem. (ja tu posypałam inny żółty)
ZAPIEKAMY w piekarniku ok 30min. I gotowe :)
Uwaga. Chociaż użyłam składników z niskim i średnim IG - insulinooporni- proszę uważać na węglowodany :)
SMACZNEGO :)
Dziekuje!!!
OdpowiedzUsuńprosze :)
OdpowiedzUsuń