19 lutego 2014

musaka :) moussaka :) grecka zapiekanka z bakłażanem




SKŁADNIKI 

2 szt bakłażana
sól
--------------

oliwa 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
500g mięsa mielonego 
salsa lub pomidory do sosu 

mniej niż garść natki pietruszki 
1/2 łyżeczki cynamonu 
chili sól i pieprz 

-------------------

30g masła roślinnego 
2 łyżki mąki (ja użyłam owsianej) 
300ml mleka 
parmezan 
sól 
szczypta gałki muszkatałowej 






PRZYGOTOWANIE 


Pokroić je w paski i ułożyć na blaszce posolić.  Rozgrzać piekarnik i włożyć plastry na blaszce. 


Pidpiec je żeby zmiękły i się LEKKO zarumieniły. Później przewrócić na 2gą stronę i znowu podpiec. 

W tym samym czasie siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na oliwie. Dodajemy później mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy salsę lub zblenderowane pomidory. Dodajemy  natkę pietruszki, chili, sól, pierz i jeszcze zostawiamy na ogniu. 

Robimy sos beszamelowy. 
Na patelni lub garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy i smażymy ok 2 min. Dodajemy powoli mleko i mieszamy żeby zgestniało. Przyprawiamy gałką i solą i dodajemy trochę parmezanu. 

Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i układamy na dno plastry bakłażana, na niego dajemy sos mięsny potem znowu warstwa bakłażanów i znowu sos mięsny i 3cia warstwa bakłażanów. 



Na ostatnią warstwę bakłażanów kładziemy sos beszamelowy i posypujemy serem. (ja tu posypałam inny żółty) 



ZAPIEKAMY w piekarniku ok 30min. I gotowe :)

Uwaga. Chociaż użyłam składników z niskim i średnim IG - insulinooporni- proszę uważać na węglowodany  :)




SMACZNEGO :) 






2 komentarze: