SKŁADNIKI
( mi wyszło 7 szt )
( mi wyszło 7 szt )
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiać obie mąki.
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę. Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto.(ok.4 -5 minut) Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami.
pieczemy ok 30 min - aż bułeczki nabiorą koloru.
A czy można zrobić z samej żytniej? :)
OdpowiedzUsuń