8 lutego 2014

bułeczki żytnie domowe




SKŁADNIKI 

( mi wyszło 7 szt )

                                                 300 g mąki żytniej (ja dałam 200 żytniej i 100 żytniej razowej)
200 g mąki orkiszowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka miodu
50 g drożdży
250 g wody
  do dekoracji nasiona - sezam, len, słonecznik.... i inne
2 łyżki otręby 




PRZYGOTOWANIE 

Do miski przesiać obie mąki.  Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę. Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto.(ok.4 -5 minut) Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.  





Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.







 Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami. 




pieczemy ok 30 min - aż bułeczki nabiorą koloru. 











1 komentarz:

  1. A czy można zrobić z samej żytniej? :)

    OdpowiedzUsuń