To jest najprostsza wersja hummusu jaką znam :) Najlepsza na pierwsze początki kombinowania ze smakami tej pasty
SKŁADNIKI
ciecierzyca
woda
sól
czosnek
sok z limonki
tahini ( u mnie był olej sezamowy i prażony sezam)
PRZYGOTOWANIE
Ja wsypałam niecałą szklankę surowej ciecierzycy zalaną wodą na noc. Na drugi dzień odsączyłam wodę i ugotowałam ciecierzycę. Do malaksera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę dodajemy troszkę wody i miksujemy. Garść sezamu prażymy na patelni. W między czasie dodajemy resztę składników i miksujemy. Proporcje ustalamy sami wg swojego upodobania i smaku.
Do prawdziwego hummusu powinien być dodany sos tahini i kumin - niestety nie miałam tym razem więc wersja staje się prostsza od prostszej :) Aczkolwiek i tak pyszna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz