SKŁADNIKI
kasza gryczana
sól
przyprawy
koperek
śmietana
mała marchewka i pietruszka
mięso mielone (u mnie z szynki)
świeże liście szpinaku
cebula
mąka (u mnie z ciecieżycy)
jajko
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Mięso mielone dajemy do miseczki i dodajemy jajko posiekaną cebulkę i przyprawy. Dodajemy pokrojone (tak troche wg uznania) liście szpinaku i mieszamy wszytsko razem. Oczywiście przyprawiamy wg uznania. Formujemy pulpety i na patelnię. podlewamy trochę oliwą. Dusimy pod przykryciem.
Podczas duszenia dodajemy marchewkę pietruszkę i ciut wody.
Marchewka nie jest konieczna. Chociaż tytaj będzie mieć niski ładunek.
Dusimy. W tym czasie do miseczki trochę śmietany trochę wody przyprawa sól czy odrobinę wegety i łyżka mąki - ja dałam mąkę z ciecieżycy
Mieszamy to i to będzie nasz zagęszczacz do sosu.
Ja wyjełam na chwilę pulpety ponieważ nie mialy bułki bałam się że mogą się rozpaść.
Zagęściłam wywar śmietaną z mąką dodałam koperek i wrzuciłam spowrotem pulpety.
Chwilkę dusiłam. A w tym czasie przydałoby się wstawić kaszę gryczaną :)
Jak kasza będzie gotowa - można podawać na talerz.
pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz