12 stycznia 2015

pulpeciki ze szpinakiem w sosie śmietanowo koperkowym


SKŁADNIKI 

kasza gryczana 
sól 
przyprawy 
koperek 
śmietana 
mała marchewka i pietruszka 
mięso mielone (u mnie z szynki) 
świeże liście szpinaku 
cebula 
mąka (u mnie z ciecieżycy)
jajko 
oliwa 

PRZYGOTOWANIE 

Mięso mielone dajemy do miseczki i dodajemy jajko posiekaną cebulkę i przyprawy. Dodajemy pokrojone (tak troche wg uznania) liście szpinaku i mieszamy wszytsko razem. Oczywiście przyprawiamy wg uznania. Formujemy pulpety i na patelnię. podlewamy trochę oliwą. Dusimy pod przykryciem. 



Podczas duszenia dodajemy marchewkę pietruszkę i ciut wody. 

   


Marchewka nie jest konieczna. Chociaż tytaj będzie mieć niski ładunek. 

Dusimy. W tym czasie do miseczki trochę śmietany trochę wody przyprawa sól czy odrobinę wegety i łyżka mąki - ja dałam mąkę z ciecieżycy 





Mieszamy to i to będzie nasz zagęszczacz do sosu. 

Ja wyjełam na chwilę pulpety ponieważ nie mialy bułki bałam się że mogą się rozpaść.
Zagęściłam wywar śmietaną z mąką dodałam koperek i wrzuciłam spowrotem pulpety. 


Chwilkę dusiłam. A w tym czasie przydałoby się wstawić kaszę gryczaną :) 

Jak kasza będzie gotowa - można podawać na talerz. 

pycha! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz