3 czerwca 2014

kasza gryczana z sosem z boczniaków i kalafiorem



 SKŁADNIKI 

opakowanie boczniaków (kupiłam w Lidlu)
pół kalafiora 
kasza gryczana 
sól pieprz 
śmietana lub jogurt 
masło klarowane 
koperek 
pietruszka 
cebula 

PRZYGOTOWANIE 

Do garnka wlać wodę. Boczniaki umyć pokroić i wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Niech się chwilę pogotują. Boczniaki odcedzić i dodać do garnka cebulkę pokrojoną oraz trochę masła klarowanego. Można dodać oliwę zamiast masła. Posolić i dusić pod przykryciem. Dodać też pokrojony kalafior. Posolić popieprzyć. I dusić pod przykryciem. 
W osobnym garnku gotujemy kaszę gryczaną. 
Gdy boczniaki będą gotowe dodajemy 2 łyżki śmietany pokrojony koperek i pietruszkę i mieszamy. 
Zdejmujemy z ognia i na talerz :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz