21 marca 2014

mus jabłkowo - marchewkowy



SMAK mojego dzieciństwa. Jabłko i marchewka :) 

Stare czasy kiedy robiła mi mama - ścierała na tartce jabłko i marchewkę. Takie proste i takie smaczne :) 


Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.

Choć marchewka jest jednym z pierwszych pokarmów podawanych dziecku, dietetycy szczególnie polecają ją osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Co sprawia, że marchewka jest dobra na wszystko? Karoten, czyli prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w 100 g.


SKŁADNIKI 

1 jabłko 
1 marchewka 
trochę wody 

PRZYGOTOWANIE 

Do miksera (blendera) trochę wody i marchewkę i mix. Przenosimy ją do naczynia póżniej to samo z jabłkiem. Gotowe! prawda ze proste.... :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz