17 marca 2014

fasolka po bretońsku - wegańska, bezglutenowa



 SKŁADNIKI 

fasola biała 
liść laurowy 
ziele angielskie 
pieprz czarny 
sól 
majeranek 
pół cebuli 
(mała marchewka ale nie koniecznie) 
pomidory lub salsa 
2 łyżki mąki gryczanej 
oliwa 


 PRZYGOTOWANIE 

Fasolę dzień wcześniej trzeba namoczyć. Na następny dzień wrzucamy fasolę do garnka zalewamy wodą solimy i gotujemy. Dodajemy przyprawy- zielę angielskie, liście laurowe pieprz, majeranek i gotujemy. 
Podsmażamy cebulkę i dodajemy do fasoli.
Gdy fasola będzie miękka dodajemy pomidory lub trochę salsy i gotujemy a w tym czasie na patelnię troszkę oliwy i 2 łyżki mąki gryczanej o robimy zasmażkę. Gdy się zarumieni dodajemy do fasoli i mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając. 




2 komentarze:

  1. super przepis, na pewno skorzystam. Cieszę się, że odkryłam Twojego bloga, też mam insulinooporność i Twoje przepisy pomogą mi urozmaicić moją kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się na coś przydaję ;)

    Przepisy zawsze można modyfikować wg siebie :) można dodać mięso, lub swoje przyprawy- chętnie poczytam w komentarzach - jeśli byłoby coś fajnego- zmodyfikuję spróbuję i wstawię :)

    OdpowiedzUsuń