22 marca 2017

pulpety z pieczarkami w sosie kokosowym



SKŁADNIKI 

mięso mielone 
jajko 
mąka kokosowa 
olej kokosowy 
przyprawy wg uznania 
mała marchewka 
brokuły 
ser żółty
cebula 
pieczarki
jogurt
nasiona konopii 


Pomimo słowa "kokosowe" kompletnie nie czuć aromatu kokosowego, za to uzyskujemy danie bezglutenowe.  Tak więc szybko się robi to zaczynamy :) 
Do misieczki dajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulkę i trochę startego żółtego sera i można dodać coś jeszcze np ja przemyciłam nasiona konopii 
Mają wysoką zawartość kwasów Omega 3, witamin: B1, B6, B9, żelaza, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz potasu. Są źródłem witamin: E, B3. Mają niską zawartość cukru i soli.
Robimy kotleciki i układamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy i chwilkę dusimy.  
W trakcie dodajemy startą małą marchewkę (niski ładunek w proporcji dania) pokrojone pieczarki i cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Na górę układamy brokuły. Przyprawiamy jak chcemy - curry czy na ostro wg uznania.  Na koniec zabielamy sos - łyżka mąki kokosowej i jogurt naturalny.  Ostrożnie żeby nie zważyć jogutru.  
Danie robi się szybko ok 20 min . 





2 komentarze:

  1. Czy nasiona konopii są niezbędne ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Dla mnie nie mają wpływu na smak. Przemycam je do potraw ponieważ mają cenne wartości i warto :)

    OdpowiedzUsuń