4 marca 2017

Kasza quinoa fasola zielona i ogórek lub ... stek :)




Quinotto: 
Kasza quinoa, po ugotowaniu dodajemy do niej pokrojony drobno por, paprykę, awokado, przyprawiamy curry i kurkuma, pieprz, sól, na końcu dodajemy groszek i małe kawałeczki mozarelli. Zakrywamy garnuszek zeby mozzarela sie lekko rozpuściła i vuala na talerz ! Dla osób lubiących takie mieszanki - niebo w gębie  do tego fasolka i gruntowy ogórek




Stek wołowy rostbef. Mięso dokładanie osuszamy ręcznikiem papierowym z obu stron, następnie doprawiamy grubo zmielonym pieprzem z dwóch stron i bezpośrednio przed smażeniem lub bezpośrednio po smażeniu solimy solą himalajska. Jeżeli stek ma od 2,5 do 3,5 cm grubości to smażymy go na mocno rozgrzanej patelni na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, po około 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni zawijamy go dwoma warstwami folii aluminiowej szczelnie i zostawiamy na około 7 minut. W ten sposób uzyskamy stek typu medium-rare.

pomysł Weronika Powąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz