4 marca 2017

Bigos pięciu przemian z cynamonem





Składniki na 6 dużych porcji: Bigos: 5 łyżek oliwy lub 3 łyżki oleju kokosowego (Z) 1 kg mielonej wołowiny (Z) lub mielonej jagnięciny (O), rozgrzewająca Kilka gałązek świeżego cząbru lub 1/2 łyżeczki suszonego (O) 1 duża cebula (M), ciepła 3 łyżeczki cynamonu (Z) Pieprz świeżo mielony do smaku (M), gorący 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (M) 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (M) Utarta skórka i sok z 1 cytryny (D), zimna 3 łyżki soku z cytryny (D), zimna 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (O) 3/4 średniej główki kapusty białej (Z), neutralna Wersja hashimoto: Zamiast cebuli można dać 1 por (M) Zamiast pieprzu możecie dodać 1/2 łyżeczki kardamonu (M) Zamiast słodkiej papryki (psiankowata) dodajcie 1/2 łyżeczki kurkumy (O) Kasza jaglana (Z): 1 szklanka kaszy jaglanej namoczonej przez noc lub kilka godzin 1 i 3/4 szklanki gorącej wody (jeśli kaszy nie moczycie, dodajecie 2 szklanki wody) 1 łyżka oleju kokosowego (Z) Czas przygotowania: ok. 75 minut Wykonanie: W dużym garnku o nieprzywierającym dnie rozgrzewamy tłuszcz, podduszamy lekko mięso, dorzucamy drobno posiekaną cebulę lub por. Obficie dosypujemy cynamonu, pieprzu (albo kardamonu), oraz utartego świeżego imbiru i soli. Po 5 minutach doprawiamy utartą skórką cytrynową, sokiem z cytryny i kurkumą (jeśli możecie jeść, to papryką suszoną). Na koniec wrzucamy pokrojoną w dość cienkie paski kapustę, mieszamy i dusimy do miękkości. Oczywiście, pod koniec gotowania można potrawę jeszcze przyprawić pieprzem, solą i cynamonem. Namoczoną kaszę jaglaną płuczemy krótko, parzymy gorącą wodą na metalowym sitku. Podsmażamy na małym ogniu wraz z olejem kokosowym i solą himalajską. Cały czas mieszamy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż płyn się wchłonie. Jeśli jecie kukurydzę, bo my unikamy ze względu na GMO, możecie też ugotować do tego cynamonowego bigosu polentę lub zjeść go z kromką bezglutenowego chleba. Oznaczenia pięciu przemian: Z – przemiana Ziemi, smak słodki O – przemiana Ognia, smak gorzki M – przemiana Metalu, smak ostry D – przemiana Drzewa, smak kwaśny W – przemiana Wody, smak słony


Domena Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz