19 maja 2015

makaron z krewetkami


autorem przepisu jest PIOTR PIELAK 


50 gram makaronu razowego Pene ( Podana waga suchego ). Krewetki surowe mrożone ( szare) 150g. Nie te różowe obgotowane i glazurowane w soli, kaliber średni ( nie te koktailowe których nie widać i smakują jak G... )
Czosnek, jedne ząbek, liście laurowe
2szt. Pomidorki koktailowe 8 szt. Tymianek świerzy, dwie gałązki. Pietruszka nać 2 gałązki. Poszatkowana natka pietruszki ( dodatkowo ), dwie łyzki stołowe oleju z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytryna, pieprz, sól jeżeli ktoś soli.

Krewtki rozmrażamy i czyścimy jeżeli kupiliśmy nie oczyszczone.Wrzucamy do rondelka gałązki tymianku i pietruszki, liście laurowe, wyciskamy całą cytrynę i wrzucamy również skóre z cytryny ( wcześniej dokładnie, porządnie myjemy cytrynę ) podlewamy szklanką wody i gotujemy taki "bulion". Jak zacznie wrzeć chwile pogotujmy pod przykryciem i wrzucamy nasze rozmrożone krewetki. Gotujemy je dość krótko, max 4-5 minut, jak zrobią się biało różowe praktycznie są gotowe. Lepiej ich nie przegotować bo zrobią się gumowate. Makaron razowy proponuję ugotować wcześniej, tak zeby zdążyć go schłodzić w lodówce, według ostatnich doniesień taka procedura powoduje zmniejszenie indeksu glikemicznego.
Pomidorki kroimy na połówki. Ząbek czosnku szatkujemy drobno, mieszamy z oliwą i poszatkowaną pietruszką i wylewamy na rozgrzaną patelnie... Wrzucamy nasze obgotowane krewetki i pomidorki, podgrzewamy krótko, ale intensywnie, dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem, i przyprawiamy najlepiej świerzo mielonym pieprzem... Możemy na talerzu przybrać dodatkowo pietruszką ( lub ostrą, świerzą papryczką pepperoni Emotikon wink )

P.S. Makaron nie musi być pene, można zrobić z takim jaki się najlepiej preferuje. W oryginale jest spagetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz