9 lutego 2014

tarta owsiana ze szpinakiem




SKŁADNIKI 

150g mąki owsianej 
60g masła 
2-3 jajka
szpinak (może być mrożony) 
1 cebula 
1 pomidor
200g twarogu 
ser żółty do posypania 

sól 



PRZYGOTOWANIE 

Mąkę przesiewamy z szczyptą soli - do ok pół łyżeczki. dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i placami łączymy żeby powstały grudki kulki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto żeby miało jednolitą konsystencję i wkładamy w folię i do lodówki na ok 20 min. W tym czasie smarujemy formę tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik. Ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć do formy i włożyć do piekarnika w 180-200 stopni na 10 min żeby się podpiekło. W tym czasie podsmażamy cebulkę (w moim przypadku szpinak był mrożony)- przygotowujemy szpinak. Ser biały rozdrabniamy widelcem i łączymy wsztskie składniki tj szpinak, twaróg i cebula. wbijamy 2 żółtka a białka do osobnej miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka na końcu dodajemy do szpinaku i mieszamy delikatnie. Wyciągamy ciasto z piekarnika i wkładamy farsz do naszej tarty. Pomidor kroimy w plastry i układamy na wierzchu i posypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę.



Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę az tarta ostygnie troche i dopiero kroimy na talerz.  
SMACZNEGO :) 





1 komentarz:

  1. Wyglada smacznie i zamierzam zrobić tarte na obiad. Tylko nie bardzo zrozumiałam co znaczy przygotować szpinak? Mam na mysli świeży szpinak bebe.Możesz dokładnie opisać co z nim zrobić przed połaczeniem z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń