9 lutego 2014

tarta owsiana ze szpinakiem




SKŁADNIKI 

150g mąki owsianej 
60g masła 
2-3 jajka
szpinak (może być mrożony) 
1 cebula 
1 pomidor
200g twarogu 
ser żółty do posypania 

sól 



PRZYGOTOWANIE 

Mąkę przesiewamy z szczyptą soli - do ok pół łyżeczki. dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i placami łączymy żeby powstały grudki kulki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto żeby miało jednolitą konsystencję i wkładamy w folię i do lodówki na ok 20 min. W tym czasie smarujemy formę tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik. Ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć do formy i włożyć do piekarnika w 180-200 stopni na 10 min żeby się podpiekło. W tym czasie podsmażamy cebulkę (w moim przypadku szpinak był mrożony)- przygotowujemy szpinak. Ser biały rozdrabniamy widelcem i łączymy wsztskie składniki tj szpinak, twaróg i cebula. wbijamy 2 żółtka a białka do osobnej miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka na końcu dodajemy do szpinaku i mieszamy delikatnie. Wyciągamy ciasto z piekarnika i wkładamy farsz do naszej tarty. Pomidor kroimy w plastry i układamy na wierzchu i posypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę.



Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę az tarta ostygnie troche i dopiero kroimy na talerz.  
SMACZNEGO :) 





4 komentarze:

  1. Wyglada smacznie i zamierzam zrobić tarte na obiad. Tylko nie bardzo zrozumiałam co znaczy przygotować szpinak? Mam na mysli świeży szpinak bebe.Możesz dokładnie opisać co z nim zrobić przed połaczeniem z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. podpinam się pod pytanie Pani Moniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak polecam przygotować wg swojego uznania. Ja czasami kupuje mrożony, który trzeba rozmrozić przyprawić. Czasami kupuje gotowy mrozony ze śmietaną. Czasami świeży który można zrobić sam ze śmietaną lub jajkiem. Czasami z czosnkiem czasami dorzucam inne dodatki słonecznik itp. Przypominam że tutaj są propozycje a każdy dopasowuje składniki pod swój gust i stopień choroby. Bez glutenu czy rodzaj mąki orkiszowa czy żytnia ... :) szpinak raczej zawsze wyjdzie :) wiec to jest tylko nasz wybór jaką wersje lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym dokładnie przykładzie szpinak był mrożony. Wiec wystarczyło go rozmrozić dodać twaróg cebulkę itd i wymieszać. I dodać na ciasto

      Usuń