15 lutego 2014

pierogi z soczewicą i pieczarkami



SKŁADNIKI 

ciasto:
450g mąki orkiszowej 
woda
sól 

farsz:
garść soczewicy zielonej
pieczarki 
pieprz 
czosnek i pół pomidora

cebula i oliwa 
 
PRZYGOTOWANIE 

Dzień wcześniej namoczyłam soczewicę. Następnego dnia należy zmienić wodę w soczewicy dodać czosnek połówkę pomidora i sól i gotować soczewicę. Osobno siekamy pieczarki przyprawiamy i dusimy z odrobiną oliwy. Gdy soczewica się ugotuje- zabieramy czosnek i łączymy ją z pieczarkami. Tak powstał farsz. 

Ciasto. Mąkę przesiewamy dodajemy sól i stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto. 



Gdy wyroimy ciasto, należy je rozwałkować na cienki placek i szklanką odciskać koła na placki. 

Do środka każdego placka dodajemy troszeczkę farszu i robimy pierogi :) 



Mi wyszło z 450g mąki orkiszowej 25szt pierogów. 

Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy chwilę. Cebulkę podsmażamy . 

Na talerz kładziemy pierogi i posypujemy cebulką :) 

To jest ciasto, więc tak jak makaron uwaga na wyrzut insuliny po ;) 

smacznego :) 





6 komentarzy:

  1. A mąka orkiszowa nie ma wysokiego ig?:) Ciężko mi się żyje bez pierogów, więc nie pogardziłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. musisz zajrzeć do tabel IG - w moich jest orkiszowa na średnim IG- użyłam 450g mąki wyszło 25 pierogów z czego resztę ciasta wyrzuciłam :) wychodzi niecałe 18g mąki na 1 szt pieroga :) + pieczarki i soczewica- i sama zdecyduj czy możesz sobie pozwolić a jeśli tak to na ile szt. Policz węgle i będzie sprawa jasna :) mąkę można zamienić na inną np z ciecierzycy- (jeszcze nie mam ale juz jest zamówiona więc czekam)

    OdpowiedzUsuń
  3. poza tym u mnie pierogi są 2 razy do roku... więc sobie pozwolić mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie używam mąki z ciecierzycy, ale pierogów jeszcze nie robiłam, bo ciasto z niej się rozpada. Jak zrobisz to wrzuć przepis, proszę:)

    OdpowiedzUsuń