SKŁADNIKI
ciasto:
450g mąki orkiszowej
woda
sól
farsz:
garść soczewicy zielonej
pieczarki
pieprz
czosnek i pół pomidora
cebula i oliwa
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej namoczyłam soczewicę. Następnego dnia należy zmienić wodę w soczewicy dodać czosnek połówkę pomidora i sól i gotować soczewicę. Osobno siekamy pieczarki przyprawiamy i dusimy z odrobiną oliwy. Gdy soczewica się ugotuje- zabieramy czosnek i łączymy ją z pieczarkami. Tak powstał farsz.
Ciasto. Mąkę przesiewamy dodajemy sól i stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto.
Gdy wyroimy ciasto, należy je rozwałkować na cienki placek i szklanką odciskać koła na placki.
Do środka każdego placka dodajemy troszeczkę farszu i robimy pierogi :)
Mi wyszło z 450g mąki orkiszowej 25szt pierogów.
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy chwilę. Cebulkę podsmażamy .
Na talerz kładziemy pierogi i posypujemy cebulką :)
To jest ciasto, więc tak jak makaron uwaga na wyrzut insuliny po ;)
smacznego :)
Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńtylko wyglądają .... nie ma juz :)
OdpowiedzUsuńA mąka orkiszowa nie ma wysokiego ig?:) Ciężko mi się żyje bez pierogów, więc nie pogardziłabym.
OdpowiedzUsuńmusisz zajrzeć do tabel IG - w moich jest orkiszowa na średnim IG- użyłam 450g mąki wyszło 25 pierogów z czego resztę ciasta wyrzuciłam :) wychodzi niecałe 18g mąki na 1 szt pieroga :) + pieczarki i soczewica- i sama zdecyduj czy możesz sobie pozwolić a jeśli tak to na ile szt. Policz węgle i będzie sprawa jasna :) mąkę można zamienić na inną np z ciecierzycy- (jeszcze nie mam ale juz jest zamówiona więc czekam)
OdpowiedzUsuńpoza tym u mnie pierogi są 2 razy do roku... więc sobie pozwolić mogę ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie używam mąki z ciecierzycy, ale pierogów jeszcze nie robiłam, bo ciasto z niej się rozpada. Jak zrobisz to wrzuć przepis, proszę:)
OdpowiedzUsuń