SKŁADNIKI
100 g aktywnego zakwasu żytniego,
150g mąki orkiszowej
150g mąki żytniej
50g mąki żytniej razowej
ok 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej
wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut.Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.
Przepis żywcem ściągnięty z tej samej strony z której robiłam zakwas żytni.
http://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-zytnim/
Chlebek wyszedł cudownie. Smakuje wpsaniale - i naprawdę polecam.
Jakoby że to są moje pierwsze zmagania z pieczeniem chleba, wcześniej próbowałam zrobić na zwykłych drożdżach ale wyszedł ... hm... dobry pierwszego dnia... więc postanowiłam zrobić zakwas :)
Chlebek jest naprawdę cudowny i ładnie pachnie. Teraz powoli będę kombinować inne :) z ziarnami ... może z czosnkiem :) może inne mąki :) ale ten polecam bo wyszedł naprawde fajnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz