17 lutego 2014

chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim




SKŁADNIKI 
100 g aktywnego zakwasu żytniego,
150g mąki orkiszowej 
150g mąki żytniej 
50g mąki żytniej razowej 
ok 300 ml ciepłej wody 
2 łyżeczki soli 
 
 


 

PRZYGOTOWANIE 
 
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut.Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.
 
 
 

Przepis żywcem ściągnięty z tej samej strony z której robiłam zakwas żytni. 
 
http://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-zytnim/
 
Chlebek wyszedł cudownie. Smakuje wpsaniale - i naprawdę polecam. 
Jakoby że to są moje pierwsze zmagania z pieczeniem chleba, wcześniej próbowałam zrobić na zwykłych drożdżach ale wyszedł ... hm... dobry pierwszego dnia... więc postanowiłam zrobić zakwas :) 
 
Chlebek jest naprawdę cudowny i ładnie pachnie. Teraz powoli będę kombinować inne :) z ziarnami ... może z czosnkiem :) może inne mąki :) ale ten polecam bo wyszedł naprawde fajnie :) 
 
 
 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz